De ce mai folositi IE ?

IE-se-incarcaDin cand in cand mai dau peste cate un utilizator de IE care, contrar asteptarilor, ramane loial chiar si dupa nenumarate incercari de a-l convinge ca foloseste cel mai prost browser existent. Lui si altora ca el va spun sincer ca nu va inteleg… Pe bune acu, chiar vreti sa fiti mereu cu 2-3 ani in spate fata de restul?

Da stiu ca cei de la Microsoft si-au dat tot interesul pentru versiunea 11 si chiar au adus ceva imbunatatiri notabile dar chiar si asa tot raman in urma. Si da stiu ca circula pe net o multitudine de teste comparative care indica IE11 castigator la diferite criterii ca loading page sau executie de javascript dar din punctul meu de vedere nu sunt relevante. In real life te lovesti de blocari repetate, redari defectoase de pagini de net (inclusiv cele proprii Microsoft), update-uri cu probleme, hang-uri pe partea de redare flash pe diverse site-uri si lista poate continua.

Nu vrea sa intru acuma prin diverse benchmark-uri si sa umplu articolu de cifre si statistici dar o sa fac totusi o comparatie simpla privind adoptia limbajului HTML5. Stim cu totii ca aproape 90% din site-urile care conteaza folosesc elemente de limbaj HTML5 asa ca nu mai detaliez aici motivele pentru aceste teste.

Mai jos aveti ultimile versiuni de browser comparate din punct de vedere al limbajului HTML5:

HTML5-browser-score

Deci avem un scor de 376 pentru IE11 care, daca nu stiati, a fost lansat in 17 Octobrie 2013.  Scotocim putin prin scorurile mai vechi ale celorlalte browsere si gasim niste valori apropiate cu IE11:

HTML5-browser-score2

Ca sa fie clar pentru toata lumea:

Chrome 13 – a fost lansat in 2 August 2011
Firefox 16 – a fost lansat in 9 Octombrie 2012
Opera 12.10 – a fost lansat in 6 Noiembrie 2012
Safari 6.0 – a fost lansat in 25 Iulie 2012

Deci daca suntem putin rautaciosi din chestiile de mai sus deducem ca cei care folosesc IE11 au ramas la nivelul din 2011-2012. Bine aici puteti veni cu argumente cum ca celelalte tot lanseaza noi variante si daca ar fi lansat si cei de la Microsoft variante noi lucrurile ar fi stat altfel! Pai ok atunci, de ce nu lanseaza? Sa termine cu update-urile defectoase si sa lanseze o versiune noua! Cine-i opreste? Va zic eu, probabil asteapta Windows 9. Cum IE11 este compatibil doar cu Windows 7 si Windows 8 asa probabil si IE12 o sa fie cu Windows 9 si mai apoi (poate) cu Windows 8. De 7 nu mai zic nimic ca mai mult ca sigur o data cu aparitia versiunii 9 o sa fie trecut pe linie moarta! Politica de rahat!

Dar sa revenim… in ritmul melc melc codobelc, ca utilizatori de IE, veti fi mereu cu ceva pasi in spate fata de concurenta. Va place chestia asta? Mie nu mi-ar placea! Asa ca chose another browser!

PS: SunSpider Benchmark pare suspicios… cumva Microsoft lover?

PS2: Stiu ca pe la noi prin tarisoara mai sunt niste site-uri guvernamentale sau publice sau whatever care au un sistem de logging sau niste pagini ciudate care merg doar prin IE dar acuma ce sa facem… sa le umplem frigideru? Mai folosim cand e nevoie si IE…

^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *