Chiar avem nevoie de rezolutie 4K?

4kPentru ca UHD sau 4K pare a fi viitoarea borna de atins fie ca vorbim de televizor sau de telefon sau de orice alt dispozitiv care are ecran simt nevoia sa ma intreb daca este chiar necesara aceasta evolutie?

Adica eu la televizorul meu care are o rezolutie de Full HD(1920x1080p) trebuie sa ma apropii la mai putin de un metru ca sa vad imperfectiunile la sa zicem un film care are aceeasi rezolutie. Iar asta nu e modul in care un om obisnuit se uita la televizor. Sa zicem ca la telefon as avea aceeasi rezolutie de 1920x1080p, pastrand proportiile ar trebui sa ma apropii la cativa centimetrii sa vad si aici imperfectiunile, nu? Nu mai stiu cine zicea ca ochiul uman poate sa rezolve doar 300ppi(pixeli per inch) de la distanta de 25 cm. Ok, poate nu or fi 300ppi hai sa zicem ca sunt 400ppi. La reviste nu cred ca se depaseste 300ppi la rezolutia de printare (sau parca dpi-oricum tot p-acolo). Se plange cineva de acest lucru? Or fi oameni printre noi cu super vedere, asa mai zic si eu, probabil lor le-ar trebui ceva de genul asta. Dar noua, marea majoritate, cei cu vederea din ce in ce mai deteriorata cu trecerea anilor ne cam doare fix in cot de pixelii aia in plus.

Chiar avem nevoie de rezolutie 4K?

Eu zic ca trebuiau sa se opreasca la Full HD cel putin la telefoane. Poate o fi deranjant la televizoarele de peste 3 metrii diagonala dar la telefon deja mi se pare ridicol! Nu mai vorbesc aici de lipsa de continut 4k! In ritmul in care se fac lucrurile la noi in tarisoara nu vad ca in urmatorii 10-15 ani sa existe televiziuni care sa transmita 4k dar probabil nu conteaza pentru cumparatori asa de mult acest aspect. Oricum marketingul dicteaza si daca masa de oameni e atrasa de “cifre” cat mai mari atunci asa va fi. Am zis: 4K pentru toata lumea! Fac aici o paranteza sa ii laud pe cei de la Motorola care nu s-au luat dupa tendinta actuala, cel putin pentru moment, si au lasat pe Moto X o rezolutie decenta de 1280×720 (HD) avand o densitate de ~312 ppi. Bravo lor!

PS: Una peste alta ma astept oricum ca in cativa ani sa inghesuie mai marii din spatele gadget-urilor un display 4K si pe atat de necesarele smartwatch-uri.

^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
5 Comments
  1. Avatar
    • yogi
  2. Avatar
    • yogi
  3. Avatar

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *