Curatarea de praf a laptopului – pasi si unelte necesare
|Curatarea de praf a laptopului devine un proces necesar cam in 3-4 ani de la achizitia lui (in functie si de cum si cat il utilizam). Putem sa o facem noi singuri acasa sau putem sa apelam la un service competent sau la o cunostinta/un prieten care se pricepe. Daca totusi alegem sa il facem singurei acasa avem nevoie sa stim cateva lucruri si nu in ultimul rand avem nevoie de uneltele necesare.
Curatarea de praf a laptopului – pasi si unelte necesare
Lucruri de stiut si pasi:
– temperatura CPU inainte si dupa interventie – mai mult informativ ca sa vedem impactul curatarii de praf (before&after kinda). Exista cateva programele pe net care va pot ajuta la acest aspect, unul dintre ele este si Open Harware Monitor – link aici si screenshot langa.
– metoda desfacere laptop – cautati modelul laptop-ului pe net/youtube ca sa aveti o ideea de unde sa incepeti (asta daca nu aveti experienta in dezasamblare/desfacere laptopuri).
– trebuie notat (tinut minte) tipul de surub si locul de unde l-ati scos ca sa nu uitati ceva – in functie de modelul laptopului pot fi si 20 de tipuri de surubele diferite care o data ce le-ati desfacut va asigur ca nu o sa mai stiti sa le puneti la loc daca nu v-ati notat
– dupa ce am terminat procesul de curatare, asamblarea la loc a laptopului trebuie sa decurga in sens invers dezasambarii lui fara sa uitam vreun surub sau vreun cablu neconectat. In cazul in care uitam ceva va trebui sa desfacem din nou laptopul.
– nu va grabiti cand faceti asamblarea/dezasamblarea ca graba strica treaba 😉
Unelte:
– pasta termoconductoare in cazul in care trebuie/vreti sa o inlocuiti pe cea deja existenta (eu am folosit Arctic Silver 5 pe care v-o recomand, o gasiti aici)
– set de mini surubelnite in functie de necesitati (ceva de genu asta)
– aspirator (cu cap ingust la furtun) pentru a elimina excesul de praf. Eu am mai folosit si un aspirator portabil gen asta de la 3M ↓ care isi face treaba chiar daca are putere mai mica. Merge si cu o perie mica fina si suflat daca nu este mult praf. Poate parea putin extrem sa folosesti aspiratorul pe laptop dar am intalnit situatii cand era foarte mult praf si imi lua prea mult timp cu peria sa il curat.
– si cea mai de pret unealta – rabdarea. Rabdare mai ales la partea de dezasamblare/asamblare.
Alte chestii:
Un how-to al celor de la ASUS pentru aplicarea pastei termo-conductoare gasiti mai jos ↓ In exemplul lor avem o placa de baza de desktop dar principiul este acelasi. Ideea de baza este sa nu puneti prea mult ca sa dea p-afara si sa acoperiti toata zona de contact dintre procesor si sistemul de racire.
Ultimul laptop deschis de mine a fost un HP 6720s care apartine unui persoane dragi mie. A fost pentru prima oara deschis si curatat si avea cam 6-7 ani de cand a fost cumparat. Cooler-ul arata cam asa ↓
Nu era foarte murdar 🙂 pentru ca a fost cat de cat ingrijit dar a trebuit totusi curatat. O data cu acesta desfacere a lui i-am schimbat si procesorul, din Pentium Dual-Core l-am facut Core 2 Duo (placa de baza suporta si aveam un procesor ramas de la un alt laptop) si i-am schimbat si pasta termoconductoare. Exista modele care au procesorul lipit de placa de baza si e mai complicat de schimbat sau chiar imposibil dar aici s-a putut. Dar deja intram in alta discutie… Oricum in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri apelati cu incredere la zona de comentarii de mai jos.
Spor!
PS: Simptomele care sugereaza ca ar fi cazul de o curatare sunt de genul: incalzire rapida si persistenta a zonei unde sunt gurile de aerisire si/sau perioade lungi in care cooler-ul de la procesor ruleaza la turatii mari. Daca este vorba de un laptop cu racire pasiva atunci apare doar primul simptom. In alte cuvinte daca se incinge si nu se mai poate pune mana pe el atunci clar trebuie desfacut si curatat 😉