LCD vs TFT vs LED vs OLED vs AMOLED vs IPS vs RETINA vs etc.

LCD vs TFT vs LED vs OLED vs AMOLED vs IPS vs RETINA vs etc.Nu de putine ori m-am lovit de situatia in care trebuia sa aleg un monitor, un tv sau chiar un smartphone si eram putin contrariat la partea de display. Adica prea multe tipuri de display-uri si prea putine informatii cu privire la diferentele dintre ele. Nu inteleg ce e cu avalansa asta de denumiri pe piata, adica chiar nu exista un standard in acesta industrie la care sa ma raportez?

Asa ca m-am gandit sa scriu acest articol in care sa incerc sa fac putina lumina in ingramadeala asta de denumiri. Sa le luam pe rand incepand de la cel mai cunoscut termen:

LCD-este acel display format din celule de cristal lichid care isi schimba culoarea cand intra sub influenta unui camp sau curent electric (denumirea LCD-liquid-crystal display). Iluminarea se face in cele mai multe cazuri cu un tub fluorescent CCFL. Cele mai cunoscute si raspandite tehnologii prin care se produc modificarile moleculelor de cristal lichid sub actiunea unui curent electric rezultand astfel imaginea sunt VA (vertical alignment), TN (twisted nematic effect) si IPS (In Plane Switching).

TFT-este o varianta imbunatatita al LCD-ului care utilizeaza niste tranzistori foarte subtiri (de aici denumirea TFT-thin-film-transistor) pentru a imbunatatii calitatea imaginii redate (ex.: contrast mai bun). Denumirea corecta ar fi TFT-LCD (thin-film-transistor liquid-crystal display). Iluminarea se face la fel ca la LCD-ul normal. Daca nu este specificat altfel tehnologia din spatele unui panou TFT-LCD este tot TN.

TN-este cea mai raspandita tehnologie care sta la baza unui panou LCD prin care se controleaza aranjarea/rearanjarea moleculelor cristalului lichid sub influenta curentului electric. TN=twisted nematic effect. Punctele slabe ale acestei tehnologii sunt timpii de raspuns, unghiurile de vizualizare si reproducerea mai slaba a culorilor.

IPS-este o technologie care micsoreaza refresh-rate-ul, imbunatateste unghiurile de vizualizare si imbogateste culorile unui panou TFT-LCD. Acest lucru este realizat printr-o procedeu de rearanjare si reorientare a moleculelor din cristalul lichid (IPS-In Plane Switching). Technologia insa este mai scumpa decat TN din traditionalul LCD. Observati mai jos diferentele privind unghiurile de vizualizare intre un display TFT cu TN si unul cu IPS.

TFT-vs-TFT-IPS

LED-este defapt tot un panou TFT-LCD dar care foloseste in loc de iluminarea clasica CCFL -cu tub fluorescent, iluminarea cu ajutorul LED-urilor (LED-light emitting diode=dioda semi-conductoare care emite lumina). Ca avantaje fata de LCD si/sau TFT-LCD ar fi consumul mai mic si grosimea mai mica.

OLED-este o folie foarte subtire luminoasa facuta dintr-un material organic semiconductor care tine loc monocristalului folosit pentru fabricarea LED-urilor (denumirea OLED=Organic Light-Emitting Diode). Ca avantaje fata de LED/TFT/IPS-TFT ar fi grosimea mai mica. Ca dezavantaje ar fi eficienta si lumina mai scazute si durata de functionare la fel mai scazuta. Dar aceste dezavantaje au inceput sa paleasca odata cu noile progrese technologice iar in prezent OLED-urile tind sa depaseasca LED-urile cand vine vorba de luminozitate sau contrast.

led-vs-oled

– exemplu de TV OLED – Smart 3D LG, 55EA970V, 139 cm – link aici.
AMOLED-este o technologie mai noua bazata pe OLED care se caracterizeaza prin faptul ca fiecare pixel al display-ului primeste capacitatea de activare-dezactivare de la o matrice activa (de aici si de numirea- Active Matrix Organic Light-Emitting Diode). In acest fel negrul spre exemplu este redat prin dezactivarea iluminarii pixelilor respectivi. AMOLED fata de OLED poseda on refresh-rate mai bun, o iluminare putin mai buna si un consum mai scazut de energie.

Mai jos o comparatie de luminozitate intre TFT si AMOLED.

TFT-vs-AMOLED

Cam astea ar fi cele mai importante si raspandite technologii de pe la noi, ar mai fi de adus la cunostinta si cateva “technologii de marketing” cum ar fi SUPER AMOLED care este o denumire data de SAMSUNG panoului propriu AMOLED iar singurele diferente notabile ar fi ca au interfata de touch integrata si grosime mai mica(unii zic ca ar avea si un contrast mai bun). Si de aici pleaca derivate-SUPER AMOLED HD, SUPER AMOLED PLUS, etc. Mai este si RETINA a celor de la APPLE care este o denumire data de catre ei display-urilor proprii care au o densitate de pixeli indeajuns de mare ca ochiul uman sa nu poata distinge pixelii de la o distanta potrivita de vizualizare. Iar faptul ca au inregistrata acesta denumire face ca ceilalti producatori sa nu o poata folosi chiar daca au display-uri cu o densitate de pixeli mai mare decat display-urile device-urilor celor de la APPLE. In spatele denumirii de RETINA DISPLAY se ascunde un panou TFT cu IPS si iluminare LED. Si cam atat cu denumirile… cred… Daca mai gasiti alta denumire pe net si vreti sa apara aici puteti trece la comentarii si o sa modific.

Momentan o sa ma axez mai departe in articol pe LED deoarece e cea mai raspandita pe la noi prin TV-uri/monitoare si are si cateva probleme ascunse.

Exista doua tipuri de display LED-LCD si anume Edge Lit si Direct sau Full Lit (in traducere grosolana- lumina pe margini si lumina directa sau pe toata suprafata). Amandoua vin sau nu impreuna cu o technologie numita local dimming (intunecare locala-anumite zone sau anumite led-uri pot fi stinse).

Edge Lit vs Direct Lit

Edge Lit-led-urile sunt pozitionate pe marginile display-ului iar o folie puternic reflectorizanta transporta lumina pe toata suprafata. Acesta technologie are urmatoarele dezavantaje: marginile pot parea mai luminoase decat restul ecranului unui TV; pot exista spot-uri de lumina pe alocuri pe margine; nuante de negru mai pale. Aceste dezavantaje sunt vizibile cel mai bine intr-o camera intunecata.

Direct Lit-led-urile sunt pozitionate pe intreaga suprafata a display-ului. Calitatea imaginii este aproape identica cu cea a unui LCD clasic.

Daca la aceste doua tipuri de iluminare pentru display se aplica local dimming efectul resimtit este un contrast mai bun si o crestere generala a calitatii imaginii. Oricum efectul de intunecare este resimtit mai bine la Direct Lit. La Edge Lit, iluminarea fiind produsa de o folie reflectorizanta, intunecarea e mai putin precisa.

Un exemplu de TV cu Edge Lit – link aici si altul cu Direct Lit – link aici.

Pe partea de smartphone-uri si tablete cele mai raspandite sunt TFT-ul, IPS-TFT-ul, OLED si AMOLED respectiv derivate ale acestuia. Daca stam sa le comparam gasim sigur minusuri la fiecare in parte. Ideea e ca pentru subtirime se foloseste OLED-AMOLED iar daca punem langa un display TFT-IPS unul OLED sau AMOLED diferentele sunt mult prea mici. Ca unul sa incalzeste mai mult, ca altul consuma mai putin, ca parca au nuante diferite la culori, luminozitate… toate sunt chestii relativ minore. Ceea ce conteaza de fapt este ca noi sa fim multumiti cum se vede. Si aici e dupa preferintele fiecaruia!

Diferentele majore insa apar cand comparam tehnologia TN vs IPS. Aici apar si se vad clar diferentele la unghiurile de vizualizare, contrast, nuante culori sau refresh-rate (ex: panou TFT-TN vs TFT-IPS)

Cam asta ar fi in mare technologiile care stau la baza in ecranele device-urilor noastre si ca sa inchei si cu o recomandare, va sfatuiesc ca atunci cand va cumparati un TV, un monitor, un smartphone sau o tableta sa stiti inainte ce tip de display are ca sa nu aveti asteptari prea mari. Cum aflati acest lucru? Pai metoda cea mai simpla este sa cautati pe internet modelul device-ului sau manualul de utilizare.

UPDATE:

OGS – One Glass Solution – Pe scurt este o tehnologie mai nou aparuta care reduce grosimea panourilor cu touch prin eliminarea unor straturi din alcatuirea lor obisnuita. Poate cea mai folosita metoda in acest sens este cea oferita de Corning care combina stratul de touch cu sticla de protectie. Pe partea inferioara a sticlei de protectie este “printat” un strat fin de electrozi care reda rolul de touch. Un exemplu video mai jos↓

surse: wikipedia.org

Happy Shopping!

PS: Daca sunteti curiosi sa aflati cum functioneaza lucrurile intr-un display LED intrati aici

PPS: Despre necesitatea rezolutiei 4K pe display-uri am scris ceva aici

^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
18 Comments
 1. Avatar
 2. Avatar
  • yogi
 3. Avatar
  • yogi
 4. Avatar
  • yogi
 5. Avatar
 6. Avatar
  • yogi
 7. Avatar
 8. Avatar
  • yogi
 9. Avatar
  • yogi
 10. Avatar
 11. yogi
 12. Avatar

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *