Cum ar fi sa incarcam bateria telefonului in 30 de secunde?

baterie-telefon-incarcare-rapidaO companie israeliana cu numele de Store Dot a prezentat in aprilie anul curent un prototip al unei baterii care poate fi incarcata in aproximativ 30 de secunde. Bateria este realizata cu ajutorul technologiei nanodot-urilor* bio-organice care se afla atat in electrod (unde se stocheaza energia) cat si in electrolit, care transfera energia dintre anod si catod. Proprietatile acestor nanodot-uri fac ca electrodul sa se incarce mult mai rapid dar pastreaza in acelasi timp un ritm de descarcare similar cu cel al bateriilor clasice Lithium-ion. Iar cei de la Store Dot spun ca technologia ar fi ieftina de produs tinand cont ca se bazeaza pe materiale bio-organic derivate.

Dar… (avem si un dar) momentan sunt la stadiul de prototip si ar mai dura cativa ani pana cand tehnologia ar putea fi disponibila in telefoanele noastre. Si… (avem si un „si” dupa „dar”) in stadiul prototipului, pe langa faptul ca bateria este voluminoasa, de asemeni si incarcatorul are dimensiuni mai mari decat incarcatoarele clasice. Si… (al doilea „si” dupa „dar”) telefoanele vor trebui modificate sa suporte noul tip de incarcare rapida. Uff…

Vedeti cum arata prototipul in filmuletul de mai jos in care se incarca rapid un Samsung Galaxy S4 modificat ↓

Lasand la o parte problemele prototipului, initiativa lor este laudabila si daca reusesc sa micsoreze atat bateria cat si incarcatorul, dar pastreaza in acelasi timp un  pret de productie scazut putem avea in viitor o alternativa la bateriile cu lithium-ion. Si daca rezolvam problema incarcarii incete ramane sa mai rezolvam si problema de durata a bateriei. Degeaba avem incarcare rapida daca bateria se termina in mai putin de 12 ore. Din punctul meu de vedere ar trebui ca noi, toti consumatorii de tehnologie, sa facem front comun si sa le zicem clar si raspicat marilor producatori: Nu vom mai accepta sa cumparam gadget-uri care la utilizare medie isi termina bateria in mai putin de 12 ore. Punct!

*Nanodot can refer to several technologies which use nanometer-scale localized structures.- wikipedia

sursa: time.com

^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *