Tablete Ieftine – ce si cum alegem
|Cand vine vorba despre tablete ieftine ne ducem imediat cu gandul la calitatea, durabilitatea si compromisurile acestora. In cele ce urmeaza o sa incercam sa facem alegerea unei tablete ieftine cat mai usoara cu putinta. Din cauza ca pe piata in momentul de fata sunt o multitudine de modele de tablete, misiunea noastra nu va fi una usoara. Stiu ca in momentul in care ne decidem sa cumparam ceva suntem super-pretentiosi si vrem sa gasim calitatea cea mai buna la pretul cel mai mic dar trebuie in acelasi timp sa fim si realisti si sa intelegem ca nici un produs nu este perfect! Nici cel mai scump nu e perfect si categoric nici cel mai ieftin!
Pragul 300 ron
O sa aleg pragul de 300 ron pentru o tableta si o sa incepem sa analizam ofertele pe care le gasim sub acest prag. Folosim ca filtre sa aiba memorie de 1Gb, 8Gb spatiu de stocare si procesorul sa nu fie single-core ca sa fim siguri ca ne merg o buna parte din aplicatii iar ecranul va fi de 7 inchi ca nu prea gasim in intervalul de pret ceva mai mare. O sa grupez rezultatele pe care le gasim ca sa ne fie mai usor si avem asa:
EBODA Intelligence i100 si UTOK i700
- pentru EBODA Intelligence i100- puteti verifica pret si disponibilitate la eMAG sau la Altex.
- pentru UTOK i700- puteti verifica pret si disponibilitate la eMAG, Altex sau chiar de la Utok.
Cele doua au caracteristici comune care le fac aproape identice: procesorul ( Intel Dual-Core Z2520 1.2Ghz), chipset video (PowerVR SGX544MP2), memoria si spatiul de stocare (1Gb DDR2 si 8GB), camera web/foto/video (0,3 MP fata si 2 MP spate), dimensiune si rezolutie ecran (7 inch si 1024 x 600 si amandoua au folie pe ecran), sistem de operare (Android 4.4 kit kat), greutate (280 grame) iar butoanele, slotul sd, camerele sunt la fel si situate in acelasi pozitii. Urmeaza Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, 3G optional prin modem stick 3G prin cablul OTG din dotare si cam atat.
La diferente avem asa: ecranul care la UTOK e TFT iar la EBODA e LCD, bateria la UTOK e de 3000 mah iar la EBODA e 3500mah, casti in plus la accesorii la EBODA, garantia de 5 ani la UTOK fata de doar 2 la EBODA si cativa mm diferenta la dimensiuni.
De curand a aparut si Allview Viva i7 cu o configuratie aproape identica ca cele doua de mai sus. Puteti verifica pretul si disponibilitatea ei la eMAG.
Si am terminat cu tabletele cu procesor Intel din categoria noastra de pret. Tabletele ramase le putem imparti la fel ajutati fiind de partea de hardware. Si avem : Allwinner si Rockchip.
Rockchip:
-Evolio Mondo HD – disponibilitate si pret la eMAG sau Altex
-Vonino Orin HD – disponibilitate si pret la eMAG
Allwinner:
-Eboda Revo R75 – disponibilitate si pret la eMAG
-Serioux Surya Antares – disponibilitate si pret la eMAG
-Allview Viva Q7 Life – disponibilitate si pret la eMAG sau Altex
-Utok 700Q – disponibilitate si pret la eMAG, Altex sau chiar Utok
-MYRIA Power K711L – disponibilitate si pret la Altex
-SMAILO Duo 7 Pepper – disponibilitate si pret la Altex
Dintre cele cu Rockchip mai performanta pare a fi Vonino Orin HD avand o platforma hardware putin mai noua- RK3168 fata de RK3026 din Evolio Mondo HD.
La cele cu Allwinner e putin mai complicat sa decidem clar care e cea mai performanta deoarece avem mai multe tipuri de platforme cu diferente mici. Toate sunt de tip Arm Cortex™ A7. Daca ar fi fost sa alegem dintre un Arm Cortex™ A7 si un A9 castiga un A9 adica se mergea pe “bigger is better”.
Daca ne luam dupa GPU cele cu PowerVR SGX544 MP2 castiga la mustata in fata celor cu ARM Mali-400 MP4 adica castiga Utok 700Q, Allview Viva Q7 Life si Eboda Revo R75. Dar sa nu va imaginati acum ca diferenta e enorma.
Cam astea sunt tabletele de pana in 300ron cu minimul de specificatii alese de noi la inceput. Daca am renunta la memoria de 1Gb minim, 8Gb minim spatiu de stocare si procesorul sa nu fie single-core pretul la care gasim o tableta scade pana pe la 179.90ron la Altex si 129.90ron la eMag (preturile pot varia in functie de perioada). Mai jos de atat nu prea gasim altceva decat doar daca sunt la promotie sau de Black Friday 😀
Pragul 500 ron
Sub acest prag se gasesc cateva tablete destul de interesante dupa parerea mea, printre care si Samsung Tab 3 Lite la care gasiti un review aici la modelul cu 3G care din pacate nu se incadreaza sub pragul de 500 dar modelul fara 3G da. Pe acesta din urma il gasiti la eMAG – link aici sau la Altex – link aici.
O alta tableta de luat in considerare este si ASUS Memo Pad 7 care este putin mai ieftina decat Tab 3 Lite-ul in mare parte din cauza arhitecturii Intel. Da, v-ati dat seama, este vorba de procesorul Intel Dual-Core Z2520 la 1.2Ghz pe care l-am mentionat si mai sus in pragul sub 300 ron. Tableta o gasiti la fel la eMAG – link aici sau la Altex – link aici.
As mai recomanda si Lenovo A3500 care inglobeaza un procesor MediaTek 8121 quad-core la 1.3 Ghz, GPU PowerVR SGX544, 1Gb RAM, 8Gb memorie de stocare, ecran IPS HD de 7 inch cu 1280 x 800 rezolutie si baterie 3450 mAh. O gasiti tot la eMAG – link aici sau la Altex – link aici.
Tablete 3G ieftine
Daca va intereseaza in schimb ceva cu 3G gasiti pe piata de la noi cateva tablete interesante la preturi destul de ok. Pastrand aceleasi conditi de configuratie minima si incepand de la mic la mare avem in primul rand Utok cu modelul 700D 3G. Modelul are o platforma MediaTek cu CPU Dual-Core MTK8312 si chipset video Mali 400 MP. O puteti cumpara direct de la cei de la Utok – link aici iar pentru un review mai detaliat intrati aici. Aceeasi platforma se gaseste si pe modelul aparut mai nou – Hello 7D – link aici dar si pe Vonino Onyx Z pe care o gasiti la eMAG aici. Si surprinzator sau nu si pe Evolio Mondo 3G – link aici. Stiu la ce va ganditi China copy-paste… dar ideea e ca producatorii s-au orientat spre cea mai stabila platforma si cel mai bun raport pret/calitate pentru ca asta se si cauta. Si in momentul de fata MediaTek ofera toate acestea. Nu a interesat pe nimeni ca vor fi x tablete cu aproape aceeasi configuratie atata timp cat cerere exista!
Nu puteau lipsi din acesta categorie cei de la Allview cu modelul Viva H7 Life care are sub carcasa tot o platforma MediaTek dar putin mai buna cu CPU Quad-Core MTK6582 si chipset video Mali 400 Mp2. Tableta o gasiti la eMAG la un pret sub 500ron – link aici.
Cei de la Utok mai sunt prezenti in acesta categorie si cu modelul Hello 7Q (fratele mai performant a lu’ Hello 7D) care gazduieste tot o platforma de la MediaTek – MTK8382 cu chipset Mali 400 MP2. O gasiti direct la cei de la Utok – link aici sau la eMAG – link aici. Si cam atat cu modele 3G de pana in 500 ron care dupa parerea mea au meritat a fi mentionate.
Preturile tabletelor pot varia in functie de perioada sau anumite promotii si pot iesi sau intra in alta categorie de pret decat incadrarile mele de mai sus si in acelasi timp pot aparea modele, tablete noi fata de ce am enumerat eu. Incercati de fiecare data sa faceti comparatii de specificatii si sa alegeti modelul cel mai performant. Va puteti orienta si dupa GPU (chipset video) si aveti mai jos topul GPU-urilor in momentul de fata ↓
- Qualcomm Adreno 420
- Qualcomm Adreno 330
- PowerVR G6430
- ARM Mali-T628
- PowerVR GSX 544 MP4
- ARM Mali-T604
- NVIDIA GeForce Tegra 4
- PowerVR SGX543 MP4
- Qualcomm Adreno 320
- PowerVR SGX543 MP2
- PowerVR SGX545
- PowerVR SGX544
- Qualcomm Adreno 305
- Qualcomm Adreno 225
- ARM Mali-400 MP4
- NVIDIA GeForce ULP (Tegra 3)
- Broadcom VideoCore IV
- Qualcomm Adreno 220
- ARM Mali-400 MP2
- NVIDIA GeForce ULP (Tegra 2)
- PowerVR GSX540
- Qualcomm Adreno 205
- Qualcomm Adreno 203
- PowerVR 531
- Qualcomm Adreno 200
In incheiere, ca sa incerc sa va usurez si mai mult alegerea unei tablete, va sfatuiesc sa va mai uitati si la accesorii ( casti, cablu otg, folie aplicata pe ecran, etc), la comentariile pe site-uri (eMAG si Altex au partea de comentarii/review-uri destul de activa) si nu in ultimul rand la garantie (Utok-ul spre exemplu ofera 5 ani).
Happy Shopping!
PS: Daca sunteti in cautarea unei tablete pentru copii cateva sugestii in articolul de aici.
PPS: Stiu ca n-am dat nici un exemplu de tableta cu ecran mai mare de 7 inch dar promit ca o sa mai fac update-uri la acest articol si o sa apara si cateva exemple de tablete mai mari care merita luate in considerare.
Din punctul meu de vedere nu se merita sa iei o tableta care e sub 300 ron.
Acuma depinde cat de pretentios esti… daca esti un utilizator normal te poti descurca si cu o tableta ieftina de pana in 300 de ron!
.Foarte folositor articolul multumim.Poti face si un review cu Karbonn A5S? Nu prea sunt review uri cu această firmă.Ms 🙂