Alexa Rank-cat de folositor este?

alexaAlexa.com, parte a grupului Amazon.com, este o companie care se ocupa cu analiza traficului web si indexarea majoritatii site-urilor existente in momentul de fata. Am zis majoritatii site-urilor deoarece aceasta analiza a site-urilor se face prin informatiile culese de la persoanele care folosesc sau au instalat ca add-on la browser toolbar-ul sau statusbar-ul Alexa cat si de la cei care si-au instalat pe site script-ul lor. Add-on-urile sunt pentru Firefox, Chrome sau Internet Explorer. Nu exista add-on-uri oficiale pentru Opera, Safari sau alte browser-ere inclusiv cele de pe Android! Sunt insa destule neoficiale dar nu se stie sigur daca ajuta in vreun fel comunitatea Alexa.

Deci daca nu ai script-ul Alexa instalat pe site sau nu ai un browser compatibil cu unul dintre aceste add-on-uri instalate nu trimiti informatii catre Alexa iar traficul pe care il faci tu pe internet nu este “vizibil” in datele Alexa. Din acesta cauza, datele furnizate de catre Alexa nu sunt 100% conforme cu realitatea deoarece nu se masoara tot traficul existent pe web.

“By using the Firefox, Chrome and IE toolbars, every member contributes valuable information about the web, how it’s used, what’s important and what isn’t. Alexa returns this information to the community as Traffic Ranks, Related Links, and more.”

O scurta istorie despre Alexa.com gasiti pe pagina lor de wiki.

Cat de folositoare ne sunt aceste date culese de catre Alexa?

Pai analiza traficului pe site ti-o poti face singur din Google Analytics sau alte tool-uri free. Intr-adevar nu sunt vizibile aceste date la toata lumea cum sunt pe Alexa.com dar si acolo anumite site-uri isi pot ascunde o parte din datele expuse-ma refer aici la cele culese prin script, iar pentru un rank de peste 100.000 informatiile afisate oricum sunt limitate. Deci mai este de luat in calcul aici si rank-ul site-ului tau dat de catre Alexa. Rank care este calculat din datele adunate de la cei care indeplinesc conditiile de care v-am spus mai sus.

Iar aceste date, dupa cum am stabilit, nu sunt 100% reale deoarece nu sunt culese de la toata lumea care iti acceseaza tie site-ul.  In consecinta “rank-ul tau real” poate fi diferit fata de rank-ul dat de catre Alexa. Conteaza aici si cum privesc ceilalti aceste date, pentru unii pot fi folositoare si isi pot face o impresie despre importanta si potentialul site-ului respectiv in mediul online iar pentru altii nu.

Oricum Alexa.com pare sa aiba inca un cuvant de spus in mediul online cel putin prin rank-ul site-urilor iar majoritatea tool-urilor de SEO sau a analizatoarelor de site te indeamna sa folosesti si sa te inscrii in comunitatea Alexa. Tinand cont ca Alexa iti da informatii utile despre site-ul tau, ramane in continuare pe lista lucrurilor pe care trebuie sa le faci ca sa iti optimizezi site-ul in primul rand!

Surf’s up!

UPDATE: de pe 29.07.2014 site-ul celor de la Alexa a devenit responsive.

^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *