Navigam anonim pe internet sau nu?

Cum sa navigam anonim pe internet? La acesta intrebare lista cu posibile raspunsuri se cam mareste de la an la an… Se pare ca din ce in ce mai multi oameni vor sa se ascunda, vor sa aiba parte de intimitate cand vine vorba de navigarea pe internet. Sau pur si simplu vor sa fie mai precauti… Nu vor ca providerul de net, NSA (citisem pe undeva ca ar exista un server NSA si pe la noi prin tara), Google, Facebook, Twitter si altii de care nu stim mai nimic sa vada ce fac/ce scriu /ce cauta /ce acceseaza pe internet.

Anonymous web browsing refers to accessing the World Wide Web in a way that hides a user’s personally identifiable information from websites that a user visits.” – Wikipedia

snargash behind treeDar de unde nevoia asta de a sta ascunsi? Pai daca toate ar fi bune si frumoase nu am avea nevoie sa stam ascunsi… Dar pe langa multinationalele care aduna informatii si statistici despre noi mai sunt si site-uri sau terte-parti, despre care nu stim mai nimic. Si d-aici s-a creat un asa zis curent pe internet cum ca toata lumea incearca sa stranga informatii despre toata lumea si trebuie sa ne ferim de chestia asta. Intr-un fel e adevarat deoarece sunt multe situatii in care suntem descoperiti online si nu avem nici un fel de protectie fata de informatiile sustrase de catre terte-parti de pe net. Si nu stim cu exactitate daca atunci cand scriem date personale pe net nu sta cineva pe traseu si isi ia notite.

Si mai sunt cativa dintre noi care se cred hackeri si se simt urmariti tot timpul dar hai sa nu ii bagam si pe ei in discutie… Lor le cam place sa se ascunda 😀

Aplicatii ca AnonySurfer, Hide.me, Hide My Ass, Anonymouse, etc. sunt folosite pentru anonimat si in principiu iti ofera un proxy web (un fel de intermediar intre tine si web) prin care putem accesa orice site dorim anonim. Un alt mod de a sta ascunsi pe net este printr-un server VPN unde conexiunea este criptata iar informatiile care apar in momentul in care accesezi vreun site sunt cele ale conexiunii VPN nu ale tale. Si ar mai fi cateva metode dar nu o sa intru aici in detalii ca nu asta e intentia mea. Intentia mea este de a pune sub semnul intrebarii increderea acordata acestor aplicatii sau servicii in care nu trebuie sa avem 100% incredere. Nici daca folositi un proxy chain nu va garanteaza cineva ca sunteti nedetectabili.

Cu timpul s-a ajuns intr-un punct in care oamenii au devenit sceptici cu privire la siguranta informatiilor puse de catre ei pe internet. Si sunt total d-acord cu ei. Dar nu in sensul ca – ok, vreau sa vars tot atatea informatii compromitatoare pe net doar ca vreau s-o fac ascuns prin serviciul x sau y sau folosind aplicatia z. Gresit, abordarea corecta ar fi – vreau sa fiu mai atent si sa vars mai putine informatii compromitatoare pe net punct. Cum faci asta? Pai un raspuns simplu valabil pentru toata lumea nu exista sau nu sunt eu in masura sa il dau (in ceea ce priveste atentia, ca varsarea de informatii mai putine pe net depinde de fiecare). Nu am cum sa va zic nu faceti aia sau nu accesati site-ul ala sau sa nu scrieti acolo ca nu am cum sa stiu cu exactitate ce se intampla in spate. Lucrurile ar trebui sa fie simple doar ca nu sunt.

Internetul are marele defect ca te face sa crezi la un moment dat ca esti anonim, ca esti cumva ascuns si protejat… doar ca nu e asa. O data ce iti dai seama de chestia asta lucrurile devin sensibile.

Dar nu disperati… fiti doar precauti… verificati daca site-urile pe care le accesati si unde completati diferite date personale au o conexiune securizata (https), nu instalati toate tampeniile de add-on-uri, nu bifati toate chestiile care zic „send usage statistics”, nu bagati toate toolbar-urile inutile in browser, fiti atenti la permisiunile aplicatiilor (Android, iOS),  fiti atenti la logarea pe alte site-uri prin contul de Facebook sau alte servicii asemanatoare si lista de sfaturi e practic e infinita. Nici preamaritul Tor nu va ajuta daca spre exemplu nu folositi criptare pe partea de mail, iar adresa voastra IP si alte informatii pot foarte usor sa fie vizibile si daca folositi Javascript sau alte plugin-uri in browser.

PS: Nu purtati „razboaie” pe net crezand ca nimeni nu va stii…

PPS: Navigarea in anonimat nu e doar pentru descarcarea de continut piratat, hacking sau alte chestii ilegale.

^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *