Notebook sau Ultrabook – ce alegem?

notebook-sau-ultrabookCe alegem cand vrem mobilitate dar in acelasi timp performante similare cu un desktop? Alegem un laptop/notebook sau ne orientam spre un ultrabook? Evident tentatia de a alege un ultrabook e mai mare, sunt mai subtiri, mai elegante, mai rapide, mai calitative si evident mai scumpe šŸ™‚

Dar totusi cum de s-a ajuns la ultrabook? Nu era de ajuns notebook-ul? Ma refer aici strict la denumire, adica denumirea de notebook a fost introdusa pentru a se diferentia de laptop, notebook insemnand in traducere – caiet, adica ceva subtire. Laptopurile fiind ceva mai voluminoase s-a vrut crearea unui nou tip de PC portabil, dar cu timpul linia dintre laptop si notebook s-a evaporat, in prezent cele doua denumiri se suprapun. Si aici intra in piesaj ultrabook-ul! O denumire inventata prin care sa se diferentieze de restul! De ce ultrabook? Habar n-am! Din punctul meu de vedere puteau sa-i spuna paperbook sau slimbook si era de ajuns… Ultrabook ar trebui sa insemne ceva mai subtire ca un caiet nu? See my point nu? – PAPER-BOOK, SLIM-BOOK not ULTRA-BOOK! Ultra means… something else…

Ok gata… am aburit lucrurile destul asa ca hai sa analizam putin situatia. Nu intru aici decat in sfera notebook-urilor/ultrabook-urilor Intel, las la o parte AMD-ul ca reprezinta minoritatea. La Intel cand vine vorba de procesoare ei le-au impartit pe categorii de produse si le-au dat sufixe diferite. La laptopuri/notebook-uri normale avem procesoare cu H, QM, QH, MQ, HQ in coada. La ultrabook-uri avem procesoare cu U, Y sau M in coada, facute special cu un consum redus. Vorbim aici doar de seria i3-i5-i7 nu Celeron sau Pentium. Pentru desktop avem alte litere K, S, R sau T. Nu stam acuma sa vorbim despre fiecare in parte ca ne lungim, le-am trecut doar in revista asa… grosso modo! Daca aveti nelamuriri sau gasiti alte litere prin sufixe, search on Google sau intrebati la comentarii si o sa incerc sa va ajut.

Platforma de lucru la ultrabook-uri difera mult fata de cea a unui laptop normal – aici intalnim porturi lipsa sau inlocuite cu variante mini sau micro, baterie nedetasabila lipita direct pe placa, ssd in loc de hdd sau unitate optica lipsa. Totul pentru eficientizarea spatiului, grosimii sau a consumului. Pe langa diferentele de platforma + procesor fata de laptopuri, la ultrabook-uri intalnim si materiale premium precum magneziu, aluminiu, derivate ale acestora sau chiar si sticla (rar plastic). La laptopurile clasice e clar – plasticul troneaza.

Un alt aspect important il reprezinta si varietatea de configuratii pe partea de laptopuri clasice in detrimentul ultrabook-urilor. Spre exemplu putem alege laptop-uri cu placi grafice dedicate pe cand la ultrabook-uri majoritatea sunt integrate. Si mai e si aspectul pretului, majoritatea ultrabook-urilor avand un pret destul de piperat.

Si totusi ce alegem? Pai daca vrem ceva de gaming clar alegem laptop clasic cu placa video dedicata. Vrem mobilitate si consum redus – ne uitam la ultrabook-uri! Vrem sa putem sa schimbam bateria – iar ne intoarcem la laptop! Vrem materiale premium – ultrabook-uri sau laptop-uri mai high. Vrem ceva ieftin – clar laptop. Si lista poate continua… pentru fiecare aspect/nevoie exista un corespondent.

In incheiere va dau doua exemple – un laptop de gaming si un ultrabook accesibil (alegeri subiective evident)

Laptop gaming:

Lenovo IdeaPad Y5070Laptop Lenovo IdeaPad Y5070 cu procesor Haswell IntelĀ® Coreā„¢ i5-4200H 2.80GHz, ecran 15.6 inch Full HD, 8GB DDR3, 1TB HDD+ SSD 8GB, placa video dedicata nVidia GeForce GTX 860M 4GB, difuzoare premium JBL, iluminare tastatura, camera web HD, FreeDos, materiale folosite – plastic si aluminiu – 3.899,99ron – link aici

Ultrabook accesibil:

Lenovo IdeaPad Yoga 2 ProUltrabook Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro cu procesor Haswell IntelĀ® Coreā„¢ i3-4010U 1.70GHz, ecran 13.3 inch WQHD, Touchscreen, 4GB DDR3, SSD 128GB, IntelĀ® HD Graphics, camera web HD, Microsoft Windows 8.1, materiale folosite – plastic! – 4.299,99ron – link aici

 

Have fun searching for the perfect desktop replacement!

^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
One Comment
  1. Avatar

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *