Despre procesoare multi-core

corei7Pentru ca ne intalnim la tot pasul cu procesoare multi-core fie ca vrem fie ca nu, hai sa stim si cate ceva despre ele ca sa nu ne pacalim cu diferite denumiri si sa alegem chiar ceea ce ne trebuie . Denumirile comerciale ne pot pacali si sa ne faca sa credem ca un i7 este de fapt un procesor cu 7 core-uri ceea ce e fals. Sau ca puterea procesorului creste o data cu denumirea comerciala adica i3, i5 si mai apoi i7 (ca sa continui cu exemple tot din familia Intel). Gresit! Si ca sa intelegem mai bine cum stau lucrurile sa incepem de la zero.
Ce sunt procesoarele multi-core? Ele sunt defapt multiple procesoare care au fost legate intre ele prin circuit sub acelasi socket pentru a avea o conexiune mai rapida. S-a ajuns la acest tip de procesor in momentul in care procesoarele single-core au inceput sa isi arate limitele fizice in ceea ce priveste complexitatea si viteza de lucru. Un sistem cu procesor multi-core este ca si cum ai avea mai multe procesoare instalate pe aceeasi placa de baza, dar faptul ca procesoarele sunt in acelasi socket si nu in socket-uri diferite face ca viteza de lucru sa fie net superioara.
Mai trebuie sa stim si ce e ala un thread ca ne vom intalni si cu aceasta carateristica la procesoare. Un thread este o linie de comenzi care este procesata. Aplicatiile au cel putin un thread. In principiu un core poate procesa un thread. Dar aici mai intervine si Hyper Threading prin care procesoarele pot procesa pana la doua thread-uri per core. Cam de aici vine si partea cu multi-tasking-ul. Un alt aspect care trebuie stiut este clock speed sau viteza de lucru (hai sa-i spunem asa ca e mai simplu de explicat) care cu cat e mai mare cu atat e mai bine. Daca spre exemplu avem un procesor quad-core (4 core-uri) care are un clock speed de 2.5 Ghz insemna ca fiecare core lucreaza la o viteza de 2.5 Ghz. Pentru a vedea care e adevarata fata a unui procesor va recomand http://browser.primatelabs.com/processor-benchmarks. Mai sunt si alte site-uri de acest gen daca va intereseaza sa cautati sau daca nu gasiti vreun procesor in lista celor de la Primate Labs.
  • Still to come in future articles– clarificam denumirile comerciale ale procesoarelor si ne facem o idee si despre diferentele proceselor de fabricatie
^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *