Netograf – testeaza-ti calitatea serviciului de internet

netografStiati ca cei de la ANCOM tocmai au lansat o aplicatie online ce vine in ajutorul celor care vor sa isi testeze viteze de internet? Aplicatia ofera destul de multe date despre serviciile de internet ca viteza de transfer a datelor, intarzieri de transfer, variatii cat si rata pierderii de pachete. In momentul in care vrem sa testam trebuie sa alegem furnizorul, tipul abonamentului cat si tipul de conexiune de pe care am intrat iar pe urma mai pot aparea intrebari ca “va aflati intr-o incapere?” – asta la 3G. Baza din spate contine furnizorii de servicii telecom inregistrati la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

“Netograf este o aplicație online dezvoltată de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor  din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica și monitoriza permanent calitatea serviciului de internet pe care îl utilizează.”

Serviciul este la inceput si mai pot exista date incoerente sau erori asa ca be patient. Oricum perioada imediat urmatoare este mai mult de teste, identificare de probleme cat si de cumul de statistici variate de la cat mai multi furnizori asa ca daca sunteti binevoitori puteti sa ii faceti o incercare 😀 Si daca sunteti si mai binevoitori le puteti trimite si un mail cu feedback daca ati intampinat probleme sau alte chestii.

Siteul este http://www.netograf.ro/ iar pentru alte detalii intrati pe http://ancom.org.ro/. Comunicatul oficial il gasiti aici.

Mai jos am dat un copy-paste la sectiunea “Recomandari” ca sa stiti dinainte ce si cum influenteaza masuratorile ↓

Trafic pe fundal in timpul efectuarii masuratorilor

Exista posibilitatea ca pe fundal, in acelasi timp cu efectuarea testelor, sa ruleze si alte aplicatii care sa efectueze trafic fara ca dumneavoastra sa stiti (de exemplu actualizare de sistem de operare, antivirus, urmarire filme online etc.). Din acest motiv, viteza de transfer masurata nu va fi cea maxima, ci banda ramasa pentru acel dispozitiv. Prin urmare, inainte de efectuarea masuratorilor va rugam sa va asigurati ca nu exista aplicatii pe fundal care efectueaza trafic.

Mai multi utilizatori conectati

In cazul in care se utilizeaza un router pot fi mai multi utilizatori care folosesc aceeasi conexiune de internet simultan. De aceea va rugam sa va asigurati ca doar dvs. utilizati conexiunea la internet in momentul efectuarii masuratorii.

Utilizarea unui router WiFi

In cazul in care echipamentul terminal se afla la distanta mare de router-ul Wi-Fi, pot aparea efecte negative asupra rezultatelor testelor datorate semnalul slab al routerului sau a interferentei cu alte routere Wi-Fi din vecinatate. De aceea, este bine sa efectuati testul in apropierea routerului WiFi.

Limitari datorate sistemului de operare

Conform comunicatului oficial emis de Microsoft, nu se mai asigura asistenta pentru sistemul de operare Windows XP. Prin urmare orice disfunctionalitate a sistemului de operare ce poate afecta viteza de transfer a internetului nu va fi remediata si exista riscul obtinerii unor rezultate eronate. Testele trebuie efectuate de pe sisteme de operare aflate in prezent in vigoare si actualizate.

Limitari datorate browser-ului

In cazul utilizarii unui unei versiuni mai vechi a browser-ului pot aparea efecte negative asupra rezultatelor testelor cauzate de numarul de thread-uri pe care se face transmiterea pachetelor de date. Este indicat sa folositi ultima versiune a browser-ului web.

Utilizarea serverelor proxy

In cazul in care se utilizeaza servere proxy, acestea pot adauga intarzieri si scaderi considerabile ale vitezei de transmitere a pachetelor de date si implicit influenta negativ rezultatele testului. Din acest motiv in momentul in care aplicatia detecteaza utilizarea unui server proxy va afisa un mesaj de avertizare, iar rezultatul testului nu va fi inclus in statistici. Nu utilizati asadar servere proxy cand efectuati testul.

Utilizarea programelor antivirus

Programele antivirus pot scana pachetele de test, cauzand intarzieri, deci rezultatele testelor pot fi afectate negativ de antivirus. Algoritmul de masurare utilizat de Netograf.ro a fost conceput pentru a minimiza efectele programelor antivirus. Cu toate acestea, in masura in care puteti, va rugam sa dezactivati aceste programe in momentul efectuarii testului.

Utilizarea unui firewall

In cazul in care aveti configurat un firewall, acesta poate impiedica transferul pachetelor si implicit influenta rezultatele testelor. In cazul in care testul nu se poate efectua, va rugam sa dezactivati firewall-ul.

Utilizarea unui terminal cu caracteristici inferioare

Daca terminalul utilizat are caracteristici inferioare (ex: procesor cu performante slabe, memorie insuficienta etc.) rezultatele testelor pot fi influentate negativ, in special in cazul conexiunilor de capacitate mare. Este bine sa va asigurati ca testul efectuat nu este limitat de capacitatea terminalului.

Utilizarea unei placi de retea inferioara

Daca echipamentul pe care il utilizati are o placa de retea cu parametri mai slabi decat cei ai conexiunii, rezultatele testelor vor fi date de parametrii placii de retea si nu cei maximi permisi de conexiune. Asigurati-va ca testul efectuat nu este limitat de capacitatea placii de retea.

Utilizarea unui modem/router inferior

Daca modemul/routerul pe care il detineti este un model vechi, cu latime de banda inferioara tipului de abonament sau care nu poate utiliza optim conexiunea oferita, rezultatele testului pot fi influentate negativ.

Utilizare telefon/tableta pe o conexiune Wi-Fi

De obicei, telefonul/tableta are o antena mai putin performanta decat cea utilizata de un laptop, drept urmare rezultatul testelor poate fi influentat negativ. De aceea, va rugam sa folositi un dispozitiv care are performante radio foarte bune sau sa va pozitionati aproape de routerul WiFi.

Servicii de acces la internet la puncte mobile

Serviciile de comunicatii electronice la puncte mobile functioneaza prin transmiterea semnalelor radio electrice. Deoarece aceste semnale pot fi perturbate de surse radio electrice externe, de diferite obstacole (cladiri, tunele, denivelari accentuate ale solului etc.) sau de lucrari temporare de intretinere, consolidare, modificare sau extindere a retelelor, nu poate exista nicio garantie a unei transmisii perfecte, oriunde si la orice ora. In plus, calitatea serviciilor depinde de starea calitativa a terminalelor folosite. Calitatea serviciilor poate fi afectata de anumiti factori aflati in afara controlului furnizorului. Toate aceste aspecte pot influenta rezultatele masuratorilor.

In cele mai multe cazuri, serviciile de internet la puncte mobile sunt oferite de furnizor fara garantarea unor parametri de calitate, serviciul fiind de tip „best efforts“ (operatorul depune toate diligentele in indeplinirea obligatiilor sale). Furnizorii nu pot garanta o viteza minima pentru furnizarea serviciilor de internet la puncte mobile. Vitezele maximale teoretice pentru retelele 3G pot fi de pana la 43,2 Mbps download si de pana la 5,76 Mbps upload. In cazul retelelor 4G aceste viteze maximale teoretice pot fi de pana la 150 Mbps download si de pana la 50 Mbps upload.

Este important de retinut ca pot exista diferente intre parametrii de calitate determinati in exteriorul sau interiorul cladirilor, in special la zonele in care semnalul din interior poate fi afectat de un obstacol. Inainte de a incepe testul vi se va solicita sa confirmati daca va aflati in exteriorul sau in interiorul unei cladiri.

Limitari comerciale

Inainte de inceperea testului, trebuie sa va asigurati cu privire la oferta pe care o detineti. Exista posibilitatea ca aceasta sa contina un trafic rezonabil inclus, dupa epuizarea caruia viteza de transfer sa scada la 128 kbps pentru descarcare si 64 kbps pentru incarcare. Prin urmare daca s-a epuizat traficul inclus se vor putea in continuare efectua masuratorile parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet, insa rezultatele nu vor reprezenta performanta maxima a retelei respective la momentul efectuarii testului. Rezultatul astfel obtinut nu va fi unul relevant. Va rugam sa va asigurati ca aveti indeajuns trafic inclus astfel incat testul sa se poata desfasura optim.

Configurarea terminalului mobil:

In cazul in care se efectueaza testul de pe un terminal mobil, trebuie sa va asigurati ca acesta este conectat la reteaua 3G sau 4G, in functie de posibilitatile tehnice. In cazul in care se vor efectua masuratori ale parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet de pe terminale conectate la reteaua GSM sau terminale de generatie veche, fara capabilitati tehnice de acces la internet de banda larga, se vor obtine rezultate care nu vor reflecta performanta maxima a respectivei retele. In prezent furnizorii de servicii de acces la internet la puncte mobile acopera prin intermediul tehnologiei 3G majoritatea din populatia Romaniei, iar acoperirea 4G este in continua expansiune. Informatii suplimentare puteti obtine de la furnizorul dvs. Va rugam sa va asigurati ca terminalul Dvs. foloseste cea mai performanta tehnologie disponibila in acel punct in momentul efectuarii testului.

Limitari tehnice ale terminalelor mobile:

Platforma informatica permite masurarea parametrilor specifici serviciului de acces la internet fara a diferentia utilizatorii care detin terminale cu capabilitati superioare sau inferioare. In urma masuratorilor efectuate se interpreteaza rezultatele la nivel de pachete IP (care nu contin informatii despre reteaua de transport utilizata). Prin urmare rezultatul astfel obtinut este posibil sa fie limitat de capabilitatile tehnice ale terminalului.

Oferte care contin trafic lunar inclus

Testarea parametrilor de calitate poate genera un trafic semnificativ de internet. Trebuie sa aveti in vedere acest lucru, pentru a va asigura ca va incadrati in limitele traficului pe care il asigura abonamentul de care beneficiati si nu veti genera costuri suplimentare. Furnizorii de servicii sunt absolviti de orice fel de obligatie privind restituirea contravalorii traficului efectuat sau a resurselor consumate ca urmare a efectuarii testelor. Va rugam sa va asigurati ca efectuarea testului nu implica generarea de costuri semnificative nedorite pentru dvs.”

PS: Vedeti ca aplicatia nu merge de pe Windows XP, de pe Linux n-am testat. Pe Android merge!

^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *