YouTube si HTML5

youtube_html5_2Se pare ca YouTube incepe sa adopte usor-usor standardele HTML5, ma refer aici la continutul video, in defavoarea Adobe Flash, iar aceasta schimbare nu poate decat sa ne bucure. De ce? Pai din o multime de motive pe care le pot insirui incepand cu viteza de incarcare a videoclipurilor; consumul de resurse; optimizare; eliminarea dependetei de un plugin pentru redare continut; eliminarea dependentei de Adobe; libertatea redarii continutului pe toate dispozitivele-smartphone, tablete, etc.

Cam astea mi-au venit in minte asa rapid, ideea e ca Adobe Flash Player e pe moarte. Nu are nici un plus fata de HTML5 in afara de faptul ca rata utilizarii lui inca e ridicata, dar acest aspect se schimba pe masura adoptiei browserelor a noilor elemente din HTML5- v-am vorbit intr-un articol trecut despre asta. Iar site-urile treptat isi modifica continutul si introduc elementele noi din HTML5.

Pentru YouTube putem verifica si seta sa se utilizeze player-ul HTML5 intrand pe urmatorul link. Aici vedem ce formate video suporta momentan browser-ul nostru pentru a fi redate si trebuie sa bifam sa se foloseasca player-ul HTML5 atunci cand este posibil. Momentan nu toate videoclipurile de pe platforma pot fi redate prin HTML5 dar numarul lor este in crestere.

Enjoy!

Update: introducerea HTML5 in YouTube a inceput prin 2010 iar in prezent majoritatea filmuletelor pot fi redate in HTML player dar cu rezolutii pana in 360p inclusiv.

^Un share nu strica. Sau strica?
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on StumbleUpon
StumbleUpon

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *